bladelifter Ravawind in actie

Ravago voert reusachtige wieken van windmolens aan met revolutionaire ‘bladelifter’

Om de reusachtige wieken en masten van de nieuwe windmolens van Ravago Plastics naar het fabrieksterrein in de Poederstraat in Arendonk te vervoeren, wordt gebruikgemaakt van een spectaculair en revolutionair transportmiddel: een ‘bladelifter’.

“Wij vermalen plastic afval tot korrels die als nieuwe grondstof dienen voor auto-onderdelen, stofzuigers, koelkasten en andere afgewerkte kunststofproducten”, zegt de woordvoerder van Ravago Plastics in Arendonk, waar vandaag 170 mensen werken. Wereldwijd stelt het Arendonkse familiebedrijf meer dan zesduizend mensen tewerk. Helemaal in de filosofie van het recyclagebedrijf wil Ravago nu twee krachtige windmolens bouwen: voor eigen gebruik, om zo op termijn volledig klimaatneutraal te werken.

De nieuwe windmasten worden opgetrokken aan de Gagelbroek: tussen Brug 5, de Rode Del en de Nederlandse grens. Deze allernieuwste turbines worden 200 meter hoog, met wieken van 70 meter, en zijn krachtig genoeg om een heel dorp van liefst negenduizend gezinnen te voorzien van groene stroom, of een derde van de eigen energiebehoefte van de fabriek.

Werken starten half augustus

De werken starten half augustus. Aangezien heel wat onderdelen buitengewone afmetingen hebben, moeten ze met bijzonder transport naar het bedrijfsterrein van Ravago gebracht worden. Zo wordt voor de aanvoer van de wieken een ‘bladelifter’ ingezet. Dat is een speciaal transportmiddel dat het mogelijk maakt om een groot rotorblad van een windmolen in moeilijke bochten te liften en verticaal te kantelen. Zo kan het gevaarte vlot en veilig langs huizen, bomen, elektriciteitspalen en andere obstakels manoeuvreren.

Door deze slimme transportwijze is het niet nodig om de weg volledig af te sluiten en het andere auto- en vrachtverkeer om te leiden in de buurt. “Tijdens het transport moet je op sommige momenten wel rekening houden met tijdelijke verkeershinder”, laat de gemeente weten op haar website. “Mogelijk worden daarbij ook verkeersregelaars ingezet, waarbij het verkeer gedurende een korte periode niet of slechts beurtelings kan passeren.”

Niet over ‘brokkelbrug’

De grootste en zwaarste onderdelen van de nieuwe windmolens van Ravago worden aangevoerd vanuit Nederland: via de autoweg E34 en het op- en afrittencomplex van de vroegere douanepost in Mol-Postel, dat uitzonderlijk voor het transport van de wieken en masten wordt opengesteld, en zo verder over de N139 Reusel-Arendonk. Dankzij deze alternatieve route hoeven de loodzware monstertrucks het kanaal niet over te steken via Brug 5, die hiervoor “niet meer geschikt” is. Brug 5 staat al een tijdje op de lijst van zogenaamde ‘brokkelbruggen’. Het versleten betonnen viaduct wordt vanaf begin volgend jaar gerenoveerd en gaat dan voor zes maanden dicht. De herstellingswerken beginnen op 27 februari.

Voorbeeldgemeente

Op het vlak van windenergie is Arendonk een voorbeeldgemeente in de regio. Met de bouw van de nieuwe windinstallatie in de Poederstraat erbij heeft Arendonk straks twaalf windmolens op haar grondgebied: twee bij Ravago Plastics, zeven langs de E34 en nog eens drie in industriepark Hoge Mauw.

In Arendonk staan vandaag al tien windmolens, waaronder zeven langs de E34. 


In Arendonk staan vandaag al tien windmolens, waaronder zeven langs de E34.  — © EMA

Eddy Meulemans, 28 juli 2022, Gazet van Antwerpen.

Ravawind NV

Hoge Weg 157,
B-2940 Hoevenen
Tel : +32 (0)3 206 02 20

 

Ravawind logo